04 October 2008

gr: Οι Κύπριοι μόνο στο εξωτερικό είμαστε Ευρωπαίοι...

(see the english version on the site menu)
Ταλάτ: "Το ψήφισμα δεν επηρεάζει τις συνομιλίες"

Ως ένα "ξινισμένο πιλάφι το οποίο δεν τρώγεται", παρομοίασε ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ το τελευταίο ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες.
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ταλάτ σε δηλώσεις αναχωρώντας από τη λεγόμενη βουλή στα κατεχόμενα, είπε ότι δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα το όποιο ψήφισμα αν δεν είναι ισορροπημένο, όπως είναι αυτό της ΚΣΣΕ, το οποίο, πρόσθεσε, προκαλεί ανησυχίες στους Τουρκοκύπριους.
Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε περίεργη την αναφορά στο ψήφισμα ότι η τ/κ πλευρά θα πρέπει να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητά της για επανένωση του νησιού, ενώ όπως είπε στο ψήφισμα υποστηρίζονται οι ε/κ θέσεις, καθώς καλείται η τ/κ πλευρά να τερματίσει την οικοδόμηση επί ε/κ περιουσιών και την πώληση των ακινήτων.
Ο κ. Ταλάτ είπε ότι με την αναφορά πως το βόρειο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας, αλλά και με την αναφορά στα ψηφίσματα 541 και 550 του ΟΗΕ, υποστηρίζονται οι ε/κ θέσεις.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου ότι δεν συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, ο κ. Ταλάτ είπε ότι η τ/κ πλευρά απέδειξε ότι επιθυμεί λύση με το "ναι" στο Σχέδιο Ανάν, και υποστήριξε πως τώρα είναι η σειρά των Ε/κ, όπως είπε, να αποδείξουν ότι επιθυμούν λύση.

Εφημερίδα Πολίτης 04/10/2008



Για να καταλάβω καλά... Επειδή οι Τ/Κ στο δημοψήφισμα του Απριλίου 2004 για το σχέδιο Αναν (στο οποίο ψήφισαν και έποικοι) ψήφισαν θετικά, αυτό σημαίνει ότι "επιθυμούν λύση" ενώ αντίθετα οι Ε/Κ που το καταψήφισαν δεν θέλουν λύση... Αυτό προσπαθεί να μας πει ο κ. Ταλάτ. Όχι κ.Ταλάτ μου, δεν κατάλαβες καλά... Άμα το σχέδιο Αναν ήταν βασισμένο σε Ευρωπαικές αρχές και δίκαια, και σεβόταν τόσο τα δικαιώματα των Ε/Κ όσο και των Τ/Κ, και γω θα ψήφιζα ΝΑΙ. Επέλεξα να το καταψηφίσω διότι ήταν ένα σχέδιο με εξαιρέσεις σε βασικές ανθρώπινες αρχές που θα επιρέαζαν τόσο τους Έλληνες όσο και τους Τούρκους του νησιού. Επέλεξα να το καταψηφίσω διότι ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΛΥΣΗ για το νησί μου ολόκληρο και την θέλω και για τις δύο κοινότητες. Και το Αναν είχε τόσες εξαιρέσεις από το κοινοτικό κεκτημένο που δεν το λές με τίποτε 'Ευρωπαϊκή' προτεινόμενη λύση. Τελικά η πράξη έδειξε ότι καλά κάναμε οι Ε/Κ και το καταψηφίσαμε, γιατί μια χαρά 'Ευρωπαίοι' γίναμε όλοι, και εμείς και οι Τ/Κ, που έτρεξαν να βγάλουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι σήμερα, όλοι οι Κύπριοι είναι Ευρωπαΐοι πολίτες και απολαμβάνουν ΟΛΑ τα δικαιώματα που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι, όταν βρίσκονται... εκτός Κύρπου. Όταν είμαστε στο εξωτερικό, Ε/Κ και Τ/Κ μια χαρά Ευρωπαίοι είμαστε. Δουλεύουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη (ΕΕ) χωρίς καν έλεγχο του ποσοστού Ευρωπαίων μεταναστών που ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες της επέκτασης (Κύπρος και Μάλτα έχουν εξαιρεθεί από το μεταναστευτικό περιοριστικό ποσοστό των υπολοίπων, λόγο του μικρού τους  πληθυσμού). Πρέπει να φύγουμε από την Κύπρο για να είμαστε πλήρεις Ευρωπαίοι. Γιατί οι Τ/Κ στα κατεχόμενα εξακολουθούν να ζούν σε ένα 'μη-κράτος', και οι Ε/Κ είναι ακόμα πρόσφυγες στην ίδια τους τη πατρίδα.  

Από τότε που βρίσκομαι στην Αγγλία, έχω γνωρίσει αρκετούς Τ/Κ. Βλέπω ανθρώπους που έχουν κρίση και πόνο για το νησί. Οι άνθρωποι πριν την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) στην Ε.Ε. ζούσαν σε αποκλεισμό, αφού το 'κρατίδιο' τους δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Αυτός ο αποκλεισμός στην πράξη σήμαινε ότι για να ταξιδέψουν έπρεπε να περνούν μέσα από την Τουρκία. Σήμερα ο αποκλεισμός εξακολουθεί να υφίσταται, με τη διαφορά ότι τώρα μπορούν να ταξιδεύουν ως πολίτες της ΚΔ από το διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας. Σήμερα οι Τ/Κ, με το ΟΧΙ των Ε/Κ είναι Ευρωπαίοι πολίτες (αυτό βέβαια ισχύει για όσους νόμιμα και δικαιωματικά είναι πολίτες της ΚΔ και δεν είναι κουβαλητοί Τούρκοι-Έποικοι). Οι Τ/Κ σήμερα απολαμβάνουν τα Ευρωπαικές αρετές στη πράξη, κάτι που πετύχαμε οι Ε/Κ με αγώνα και κούραση, με δουλειά και με την πολιτική υποστήριξη της Ελλάδας (ασχετο αν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία τότε υποστήριζαν την υπερψήφιση του Αναν ως δήθεν Ευρωπαϊκή λύση). Σαφώς οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε ένα μη αναγνωρισμένο 'κρατίδιο' (για τους Τ/Κ λέω)και στην πράξη τίποτε δεν έχει αλλάξει, αλλά μην ξεχνούμε ότι ούτε και οι Ε/Κ περνούν "καλά" όπως πολλοί νομίζουν. Ας μη ξεχνούμε ότι η περιουσία της οικογένειάς μου (και τόσων άλλων Ε/Κ) ακόμα παρακρατείται παράνομα και με στρατό και με βία. Ας μη ξεχάμε ότι για να πάω να δω τους τόπους που γεννήθικε η Γιαγιά και η Μάνα μου (γιατί μόνο σαν επισκέπτης μπορώ να πάω, όχι ως ο νόμιμος ιδιοκτήτης), πρέπει να αναγνωρίσω ατομικά το ψευδοκράτος. Στη καλύτερη περίπτωση ίσως με κεράσει καφέ ο σημερινός κάτοικος τους σπιτιού μου.

Τουλάχιστον έχουμε πια την ευκαιρία, μετά την καταψήφιση του σχεδίου Αναν, να αποδεχτούμε από κοινού μια λύση ευρωπαική, χωρίς 'εκατόν χιλιάδες' εξαιρέσεις, μια λύση που να σέβεται τον άνθρωπο πάνω απ'όλα. Βέβαια για να αποδεχτούμε μια τέτοια λύση πρέπει αυτή να υπάρχει, και δεν βλέπω τις ηγεσίες μας, ουτε την Ε/Κ ούτε και σίγουρα ούτε την Τ/Κ να κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση.

Προσωπικά δεν θέλω μια λύση που να αδικεί τους Τ/Κ. Δε θέλω όμως ούτε οι Ε/Κ να αδικούνται. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βρεθεί μια λύση που να σέβεται πρώτα τον πολίτη και μετά την εθνικότητα του. Αυτή η λύση είναι βασισμένη στο Ευρωπαϊκό δίκαιο. Δεν μπορώ να κάνω εκπτώσεις σε βασικά δικαιώματα που έχουν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, κάτι που το Αναν δεν σεβόταν. Δεν θέλω να μπώ στις λεπτομέριες του σχεδίου Αναν ούτε βλέπω λόγο να ασχολήθώ αυτή τη στιγμή με πτυχές όπως είναι το προσφυγικό, το ζήτημα των εποίκων, το ζήτημα ιδιοκτησίας και τα οικονομικά του κράτους που θα προτείνει μια ενδεχομένως καινούρια Ευρωπαϊκή λύση. Αλλά θα ήθελα ο κ.Ταλάτ αν όντως θέλει λύση όσο θέλουμε κι εμείς οι Ε/Κ, αν όντως θέλει μια σωστή Ευρωπαϊκή λύση που να σέβεται τους Τ/Κ πολίτες, και όχι διχοτόμιση ή συνομοσπονδία όπως φαίνεται να ζητά τελικά στις τελευταίες συναντήσεις με τον Πρόεδρο χριστόφια, τότε ας κρατήσει μια πιο ήπια και μια πιό σοβαρή στάση από αυτή που κρατά. Γιατί είναι απαράδεχτος όσον αφορά τις θέσεις του.

Σήμερα όλοι οι Κύπριοι, Ελληνες και Τούρκοι, είμαστε ήδη Ευρωπαίοι πολίτες. Δεν ανεχόμαστε αφαίρεση των δικαιωμάτων που ήδη έχουμε για δήθεν λόγους εικόνας, ούτε θα ήταν σωστό να μπούμε σε ένα παιχνίδι του "ποιος θα φανεί το καλό παιδί, ποιός πρέπει να αποδείξει ότι θέλει λύση και ποιός όχι". Αυτά είναι γελοία πράγματα...

Συνέλθετε Κύπριοι, εντός και εκτός νησιού, Έλληνες και Τούρκοι! Οι ηγεσίες μας μαλ*κ*ζ**ται...


kappa MYSTA

No comments: