29 April 2009

gr: Απόφαση - σταθμός για τις περιουσίες των E/Κυπρίων στα Κατεχόμενα...




















Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δικαίωσε τους εκτοπισμένους Ελληνοκυπρίους και τα δικαιώματά τους επί των καταπατηθέντων περιουσιών τους στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, με τη σημερινή του απόφαση για την υπόθεση Αποστολίδη κατά Orams. Αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την απόδοση εκατοντάδων ιδιοκτησιών που βρίσκονται στα κατεχόμενα εδάφη, στους Ελληνοκύπριους. 

Εκτός από τα δικαιώματα των εκδιωχθέντων Ελληνοκυπρίων, η απόφαση του Δικαστηρίου για την υπόθεση C 420/07, Μελέτιος Αποστολίδης κατά David Charles Orams και Linda Elizabeth Orams, αφορά και την έκταση εφαρμογής της αναστολής του κοινοτικού κεκτημένου στην κατεχόμενη Β. Κύπριο, όπως αυτή προβλέπεται από το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΚ, η αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές στις οποίες η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο και το γεγονός ότι η απόφαση δεν μπορεί στην πράξη να εκτελεστεί στον τόπο όπου βρίσκεται το ακίνητο, δεν εμποδίζουν την αναγνώριση και την εκτέλεσή της σε άλλο κράτος μέλος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική εισαγγελέας του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Juliane Kokott είχε εκφράσει την εκτίμηση πως μία απόφαση Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτελείται σε άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε., ακόμη και όταν αφορά ακίνητο στη Βόρειο Κύπρο, καθώς κάτι τέτοιο δεν εμποδίζεται από το γεγονός ότι η εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου έχει ανασταλεί στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στις οποίες η κυβέρνησή της δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, μέχρι τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. 

Το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας, με δύο αποφάσεις του στις 9 Νοεμβρίου 2004 και στις 19 Απριλίου 2005, είχε κρίνει ότι οι Όραμς θα πρέπει να σταματήσουν την καταπάτηση του οικοπέδου Αποστολίδη, να το παραδώσουν στον κ. Αποστολίδη, να καταβάλουν ενοίκιο σε αυτόν για την περίοδο που το κατείχαν, να κατεδαφίσουν το κτίσμα και την περίφραξη, καθώς και να καταβάλουν μέρος των δικαστικών εξόδων του ενάγοντος. 

Στη συνέχεια, ο κ. Αποστολίδης απευθύνθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας ζητώντας, βάσει του Κανονισμού 44/2001 της ΕΕ, την εκτέλεση των δύο αποφάσεων. Ωστόσο, οι Οραμς άσκησαν έφεση, η οποία έγινε δεκτή από τη βρετανική Δικαιοσύνη με το σκεπτικό ότι αφενός αμφισβητείται ο αποτελεσματικός έλεγχος που ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία στα Κατεχόμενα, και αφετέρου ότι οι Όραμς δεν μπόρεσαν να υπερασπιστούν επαρκώς τα δικαιώματά τους ενώπιον της κυπριακής Δικαιοσύνης.

(source: tvxs.gr)

_____________________________
Comment from TVxs.gr: Δημοσίευση: 28-04-2009 16:07 από AD-ASTRA
H δικηγορος της οικογενειας των Εγγλεζων καταπατητων ηταν η Sherry Blair (συζυγος του πολυ Τony Blair) πληρωμενη κατ'ευθειαν απο την Ανγκυρα! Πολλυ αισιοδοξη αποφαση του Ευρωπαικου Δικαστηριου!






No comments: