16 June 2009

en/gr: gay rights in Cyprus

Previous Relative Post (in Greek):
http://kappamysta.blogspot.com/2008/05/blog-post_8257.html


Subject: Decision to expel a gay Iranian asylum‑seeker in Cyprus

According to reports, the government of Cyprus has rejected an application by a gay Iranian asylum‑seeker on the grounds of his sexual orientation. As reported on 3 November in the Cypriot daily Politis, a government official has said ‘We can not open a window to them and we can not accept gay asylum‑seekers to come to Cyprus’.

Is this decision in the opinion of the European Commission a breach of Council Directives 2005/85/EC(1) and 2004/83/EC(2) bearing in mind the reasoning given in the abovementioned statement in the media?

Has the European Commission intervened in this case?

Does the European Commission consider Iran a safe country for gay Iranian asylum‑seekers to be returned to?

(1)OJ L 326, 13.12.2005, p. 13.
(2)OJ L 304, 30.9.2004, p. 12.



Υποκριτική και τιμωριτική στάση απέναντι στους gay γάμους

Υποχρεωτικά άνεργος

Το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, από τη μία αναγνώρισε το δικαίωμα παραμονής του αλλοδαπού συζύγου ομοφυλόφιλου Κύπριου πολίτη και από την άλλη, δεν του επιτρέπει να εργαστεί


Η υποκρισία και ο ψευδοπουριτανισμός φαίνεται να περισσεύουν στους μηχανισμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας, και ενίοτε καθίστανται τα βασικά στοιχεία άσκησης εξουσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση Κύπριου ομοφυλοφίλου, ο οποίος τέλεσε γάμο στον Καναδά με τον αλλοδαπό σύντροφό του, τον Αύγουστο του 2006. Τον Ιούλιο του 2007 όταν ήρθαν στη Κύπρο για μόνιμη εγκατάσταση, το Τμ. Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ) αρνήθηκε να εκδώσει άδεια παραμονής στον αλλοδαπό ως μέλος οικογένειας Κύπριου πολίτη, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μετά την προσφυγή, παράπονο που είχε υποβληθεί στην Επ. Διοικήσεως δεν μπορούσε να διερευνηθεί. Ωστόσο, η κα Νικολάου επανήλθε για να εξετάσει νέο παράπονο από τον ίδιο παραπονούμενο, γιατί το ΤΑΠΜ τελικώς εξέδωσε άδεια παραμονής στον αλλοδαπό, αλλά με το καθεστώς του επισκέπτη, κάτι που δεν του επιτρέπει να εργαστεί και να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό. Η κα Νικολάου στην έκθεσή της ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να εξετάσει την θεσμοθέτηση των γάμων ομόφυλων ατόμων στην κυπριακή έννομη τάξη, αλλά την μεταχείριση που τυγχάνουν τα άτομα που υπάγονται υπό το καθεστώς της κατηγορίας παραχώρησης άδειας επισκέπτη.

Κανένα δικαίωμα
Ο κανονισμός της νομοθεσίας που διέπει το καθεστώς των αλλοδαπών στους οποίους παραχωρείται προσωρινή άδεια παραμονής επισκέπτη, προβλέπει ότι δεν πρέπει να αναζητούν ή να αποδέχονται απασχόληση επί πληρωμή ή μη. Επίσης δεν μπορούν να διεξάγουν οποιαδήποτε επιχείριση, επιτήδευμα, ή επάγγελμα χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια από το ΤΑΠΜ. Σε περίπτωση μάλιστα που ένας επισκέπτης διαπιστωθεί ότι εργάζεται τότε αυτομάτως η άδεια παραμονής του ακυρώνεται και πρέπει να εγκαταλείψει την Κύπρο.

Έτσι θέλουν
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία με την οποία έχει ενσωματωθεί στο Κυπριακό Δίκαιο η οδηγία 2004/38/ΕΚ της Ε.Ε, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «διευκολύνεται η είσοδος και διαμονή στη Δημοκρατία» αλλοδαπών που συντηρούνται από Ευρωπαίο πολίτη που έχει πρωτογενές δικαίωμα διαμονής ή συμβιώνει κάτω από την ίδια στέγη με τον εν λόγω πολίτη της Ένωσης στην χώρα προέλευσης. Επίσης επιτρέπεται η είσοδος και η παραμονή «του/της συντρόφου με τον/την οποία/α ο πολίτης της Ένωσης έχει διαρκή σχέση δεόντως αποδεδειγμένη». Επίσης υπάρχει Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία «παρόλο που οι σχέσεις ομόφυλων ζευγαριών δεν συνιστούν οικογενειακή ζωή, τυχόν περιορισμοί σε ομόφυλες σχέσεις δυνατόν να εγείρουν ζητήματα επέμβασης στην ιδιωτική ζωή». Ωστόσο το ΤΑΠΜ φαίνεται πως έχει τον δικό του τρόπο να ερμηνεύει νομοθεσίες και αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, αναλαμβάνοντας αυτοβούλως ρόλο προστάτη των «ηθικών αρχών».

Υποκριτές
Η Επίτροπος Διοικήσεως στην έκθεσή της σημειώνει πως η στάση του ΤΑΠΜ κατά την άσκηση της διακριτικής του εξουσίας «δεν συνάδει με την αρχή της ίσης μεταχείρισης, επειδή συνδέει άμεσα το δικαίωμα απασχόλησης του ομόφυλου συζύγου του Κύπριου πολίτη, με την έλλειψη νομικής κατοχύρωσης του γάμου ομόφυλων με βάση το κυπριακό δίκαιο». Η κα Νικολάου δεν διστάζει να τονίσει ότι η άρνηση παραχώρησης δικαιώματος εργασίας στον αλλοδαπό «είναι επίσης υποκριτική επειδή αναγνωρίζεται μεν το δικαίωμα της παραμονής του στη Κύπρο ως συζύγου Κύπριου πολίτη με την ανανέωση της άδειας παραμονής του, χωρίς όμως κατά παράδοξο τρόπο να του αναγνωρίζεται δικαίωμα εργασίας». Όπως σημειώνει η Επ. Διοικήσεως, η στάση του ΤΑΠΜ δημιουργεί εμπόδια στην άσκηση στοιχειωδών δικαιωμάτων πολιτών που ανάγονται στη σφαίρα του στοιχειώδους σεβασμού της ιδιωτικής ζωής. Επίσης διαπιστώνεται αδικαιολόγητη δυσμενής διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και σαφής διάκριση σε βάρος ζευγαριών του ίδιου φύλου. Τέλος η κα Νικολάου ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση της νομικής αναγνώρισης γάμων ομοφυλόφιλων από το δικαίωμα παραμονής και εργασίας τους, και εισηγείται επανεξέταση του αιτήματος του αλλοδαπού και ικανοποίηση του αιτήματός του.



Παραπονούμενοι
Ικανοποίηση
Ο Κύπριος σύντροφος του αλλοδαπού, στον οποίο δεν επιτρέπεται να εργαστεί, σε δηλώσεις του στον «Π» εξέφρασε ικανοποίηση για την έκθεση της Επ. Διοικήσεως, αναφέροντας ότι είναι ο πρώτος αξιωματούχος του κράτους από τον οποίο βρήκαν ανταπόκριση. Αναμένουν, όπως μας είπε, την ανταπόκριση του Υπουργού Εσωτερικών, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της εργασίας, το οποίο δυσκολεύει την καθημερινότητά τους. Παράλληλα, θα προχωρήσει και η προσφυγή τους στο Ανώτατο, για αναγνώριση της νομικής υπόστασης του γάμου που έκαναν στον Καναδά, το 2006. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιφυλάξεις για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών και την αναγνώρισή τους έχουν αρκετές χώρες, οι οποίες όμως δεν περιορίζουν δικαιώματα, όπως αυτό της παραμονής.



ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

Κωδικός άρθρου: 841717

ΠΟΛΙΤΗΣ - 18/12/2008, Σελίδα: 43




(..........)

No comments: